Örüljön a kudarcnak, és tanítsa erre a gyerekét is

November 19, 2017

 

Szemléletmód – ez Carol S. Dweck könyvének kulcsszava, és egy röviden összefoglalható, de a gyakorlatba annál nehezebben átültethető koncepció alapja. Alapvetően két fajtája van: rögzült szemléletmóddal rendelkezik az, aki úgy gondolja, hogy intelligenciaszintje és képességei változtathatatlanok, ezekből csak egy bizonyos mennyiséggel gazdálkodhat. – Az ilyen emberek folyamatosan csak azon aggódnak, hogy vajon mennyi jutott nekik a tehetségből. Csak az jár a fejükben: okos vagyok vagy ostoba? Intelligens vagy buta? – magyarázta lapunknak Dweck. Ezzel szemben a fejlődési szemléletmód abból indul ki, hogy ugyan mindenkinek más szinten állnak a képességei, de ha valaki dolgozik rajtuk, stratégiákat dolgoz ki és megfelelő instrukciókat kap, akkor ezek fejleszthetőek. Azaz

hisznek abban, hogy az emberek képesek a változásra.

 

 

Itt olvashatsz rola bovebben: 

 

 

 

 

 

 

– Azok, akik egy folyamat végén a legjobbaknak bizonyulnak, nem mindig azok, akik az elején a legsikeresebbek voltak – mondta a pszichológus, akinek Szemléletváltás: A siker új pszichológiája című könyve igazi bestseller lett.Szerzője, a személyiség-, szociál- és fejlődéspszichológia elismert kutatója, a Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora ugyanis igencsak olvasóbarát könyvet írt. – Tudományon alapul, de nem hangzik tudományosan. A professzorok gyakran egymásnak írnak. A diákjaim szerint a munkánk segíthet az embereknek, ezért tudniuk kellene róla, ők tanácsolták, hogy vágjak bele a könyv megírásába.Van, aki összeomlik, más a kihívást látjaKözmondásokból ismerős lehet a könyv üzenete, illetve a könyvesboltok polcai is roskadoznak az önsegítő munkáktól. „Higgy magadban!”, „Merj bátor lenni!”, olvassuk sokszor, amiből gyakran csak annyi marad meg, hogy majd talán megpróbáljuk, ha eszünkbe jut. Ez a dolgozat mégis új megközelítést ígér. – Az emberek nem tudták korábban, mi is ez a két szemléletmód pontosan. Sokan azzal próbálnak motiválni másokat, például a szülők a gyerekeiket, hogy azt mondják nekik, mennyire briliánsak, tehetségesek. Amit én ajánlok, az teljesen más. Ráadásul tudományos kutatás alapozza meg az eredményeket – válaszolta Dweck, aki évtizedekig tanulmányozta, hogyan viselik az emberek a sikert, és főképp azt, hogyan birkóznak meg a kudarccal. – Egyesek összeomlanak. Mások viszont izgatottak lesznek és a kihívást látják maguk előtt. Kíváncsi voltam, mi a különbség köztük.

 

 

Azok, akik nehezen viselik, nagy valószínűséggel rögzült szemléletmóddal rendelkeznek. Azt hiszik, a képességeik kőbe vannak vésve, és ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék, akkor úgy gondolják, nem elég okosak. Azok viszont, akik megküzdenek vele, a fejlődési szemléletmódot alkalmazzák, és azt gondolják, képesek a fejlődésre, ha keményebben dolgoznak, és más stratégiákkal próbálják megközelíteni a problémát.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Örüljön a kudarcnak, és tanítsa erre a gyerekét is

November 19, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts

November 18, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square